Histaminová intolerance



Histaminová intolerance byla dosud méně známým pojmem než alergie. Ačkoli mají několik společných rysů, původ obou je rozdílný. V případě alergie se jedná o přecitlivělost zprostředkovanou imunitním systémem, v případě intolerance jde o sníženou schopnost organismu zpracovat danou potravinu.
Potravinová intolerance je v dospělosti častější příčinou nesnášenlivosti potravin než alergie.

Histamin je látka, které se nedá zcela vyhnout. Vyskytuje se v celé řadě potravin. Histaminová intolerance je stav, ke kterému dochází následkem nepoměru mezi přísunem histaminu a schopností jej odbourat.

Tato nerovnováha může být způsobena:
- zvýšeným obsahem histaminu v potravě
- přísunem potravin, které zvýšeně uvolňují histamin
- přísunem látek blokujících enzymy, které histamin rozkládá (některé potraviny a léky)
- nadměrné vyplavení tělu vlastního histaminu z mastocytů

Hromadění histaminu může být mimo jiné příčinou nedostatečné aktivity nebo snížené koncentrace enzymu (diaminoxidáza), který zajišťuje odbourávání histaminu.

Enzymy, které štepí histamin se nachází hlavně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (např. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových alergiích postihujících trávící trakt.
 

Zvýšené množství histaminu v těle může mít velmi pestrý klinický obraz.

Rychle nastupující projevy:
   - svědění a zarudnutí pokožky a kopřivka
   - svědění a otok rtů, jazyka, hlasivek, ucpaný nos
   - nadýmání, křeče v břiše a průjmy
   - kašel, dechová tíseň
   - bolesti hlavy , bušení srdce, závratě

Chronické projevy:
   - chronická únava, bolestivá menstruace
   - nervozita, poruchy spánku
   - úzkost, panická porucha, deprese

Histaminovou intoleranci diagnostikujeme především na základě anamnézy (rozboru příznaků), omezenou výtěžnost má vyšetření z krve. Tomuto kroku však většinou předchází vyloučení jiných onemocnění.

Diagnóza by se měla opírat o typické klinické obtíže, nejlépe v závislosti na zvýšeném příjmu potravin, které jsou bohaté na histamin.
 

Na které potraviny je třeba dát si pozor?

V potravě je určitý obsah histaminu normální. Množství histaminu je v různých druzích potravin velmi rozdílné, navíc i ve stejném druhu potraviny je obsah velmi kolísavý.
V čerstvých potravinách je histaminu méně, s délkou skladování množství obvykle narůstá.
Množství histaminu stoupá fermentační činností mikroorganismů (bakterií, kvasinek, hub).
Na rozdíl od alergie, při které reakci spouštějí i minimální (stopová) množství látky, při potravinové intoleranci záleží i na množství přijaté potravy. Proto nemusí některé „vysoce-histaminové“ potraviny nebo přísady použité v minimálním množství způsobit výraznější příznaky. Naopak jídla s nižším obsahem histaminu, ale konzumovaná ve větším množství, mohou vyústit ve výrazné projevy histaminové intolerance.
 

Zdroje histaminu a možné příčiny vzestupu jeho množství v organismu

Přirozeně se vyskytující histamin v potravinách ve zvýšeném množství:
   - ryby: sardinky, ančovičky, tuňák, sleď, makrela
   - sýry: ementál, gouda, camembert, čedar, …, zrající sýry francouzského typu
   - uzené maso: šunky, salámy, slanina aj.
   - kyselé zelí
   - lilek, špenát, protlak, kečup
   - alkohol: zejména šampaňské, méně červené víno a pivo
   - sójová omáčka, tofu

Uvolňovače histaminu ve stravě:
   - rostlinného původu - ananas, banány, citrusy, jahody, kiwi, ořechy, oříšky, luštěniny, špenát, kakao, čokoláda, koření, ...
   - živočišného původu - ryby , korýši, vepřové maso, vaječný bílek
   - aditiva – barviva, konzervační látky, stabilizátory, příchutě

Bakterie a kvasinky přispívající k tvorbě histaminu:
   - potraviny s obsahem životaschopných kvasnic - čerstvé málo propečené pečivo, kynutá těsta

Uvolňovače histaminu v lécích – celá řada, nutno číst příbalový leták
Látky snižující aktivitu diaminooxidázy obsažené ve stravě – alkohol
 

Jak projevům histaminové intolerance předcházet?

Základem léčby je nízko-histaminová dieta, které vychází z „povolených“ a „zakázaných“ potravin.

Rozhodující je vyloučit ze stravy především potraviny a nápoje, po kterých člověk prakticky vždy pozoruje potíže. Ten, kdo trpí pocitem, že má „projevy skoro po všem“, by měl krátkodobě vyzkoušet přísnější dietu. Pokud nastane významné zlepšení, může postupně pomalu zařazovat další potraviny, vždy jen po jedné a sledovat případné projevy.
Vaření nemá na obsah histaminu v potravě vliv, rozhodující je doba skladování.

Zásady:
   - konzumovat pouze čerstvé potraviny
   - vyvarovat se konzumaci přihřívaného jídla
   - všímat si expirační doby výrobků – upřednostnit potraviny co nejčerstvější
   - mírný vzestup histaminu způsobuje i mrazení
   - vyhýbat se výrobkům z konzervy
   - všímat si obsahu chemických látek – azobarviva, antioxidanty, benzoát, siřičitany, sorbáty, glutamát, nitráty ....

Pozor bychom si měli dát i na složení léků a v případě nižších hodnot enzymu DAO dokonce i při nákupu kosmetických přípravků, které by neměly obsahovat barviva, sulfity, benzoáty a cinnamaldehyd.
 

Farmakologická pomoc
Doplnění chybějícího enzymu diaminooxidázy – doplněk stravy Daosin, který nám může pomoci zmírnit možné negativní projevy. Je však dobré mít na paměti, že Daosin není řešení HIT, pouze „dočasná, nárazová“ pomoc.

V prevenci rozvoje nepříjemných projevů HIT je potřeba věnovat pozornost složení potravin, pozorně číst etikety a sledovat množství konzervantů. V rámci diety je nutné se vyvarovat nutričního deficitu a neomezovat příjem potřebných živin, eventuálně konzultovat postup a složení jídelníčku s nutričním terapeutem.



zpět
2018-2021 © AlergoMed | Vyvinuto a provozováno s whitewolf.cz